2015. december 4., péntek

Hugh Howey: A hajótörött

Író: Hugh Howey
Eredeti cím: The Stranded
Sorozat: A siló 5.
Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalszám: 296
Moly: 90%
Goodreads: 4.39

Fülszöveg: 
Mialatt a silóban folytatódik a bernardi zsarnokság ellen lázadók élethalálharca, Juliette és Solo a szomszédos gigászi építményben azon küszködik, hogy valami módon kapcsolatot teremtsen a lázadókkal. Tudatniuk kell velük, hogy nem az ő silójuk az egyetlen, s rajtuk kívül is maradtak még a Földön emberek.
Bernard ifjú választottja és kijelölt utódja, Lucas arra ítéltetett, hogy a siló titkos könyvtárában megismerkedjen a múlttal – az emberiség sorsának tragikusra fordulásával –, ám miután folyamatos rádiókapcsolatban áll Juliette-tel, a kettejük közt kialakuló érzelmi kapcsolat megakadályozza abban, hogy feltétel nélküli hűséggel kövesse Bernard utasításait. Ahhoz azonban gyenge, hogy nyíltan szembeszálljon a zsarnokkal…
Juliette eközben gigászi küzdelmet folytat azért, hogy megszabadítsa a szomszédos siló alsó szintjeit a talajvíztől, s később újabb túlélőkre bukkan, akik kísértetként tengetik napjaikat a hatalmas épületben…




Értékelés: 
Voltatok már úgy könyvvel, hogy tudtátok nincs tovább, már csak 60...50...40...30...20...10 oldal van hátra, de még annyi mindennek kellene történnie, annyi jó dolognak.... és csak a rosszak történnek? És várod a boldog a lezárást. Nem mondom meg megkapjuk-e. 


Lukas bezárva az IT szerverei közé, rákényszerítve a tanulásra, elzárva mindentől és mindenkitől, Juliette pedig a 17-es silóban küzd azért, hogy azt jobb hellyé tegye. Sokat telefonálnak egymással, az ezzel járó nagy kockázat ellenére.

A Gépészet küzd a fennmaradásáért, küzd a reménytelenséggel szemben, tudják, hogy nem sok esélyük van. Közben számukra csoda történik - Walker megszerel egy rádiót, aminek a segítségével rájönnek, hogy nem az övék az egyedüli siló. Közben Juliette-tel is sikerül kapcsolatba lépniük, aki épp az életéért küzd a víz alatt, a 17-es silóban, miközben a generátort próbálja megjavítani. De mi lett Solo-val akinek Juliette levegőellátásért kellett felelnie? Hát kiderül, hogy nem is olyan elhagyatott ez a 17-es siló.

Amúgy engem az, hogy mennyi gyerek került ott elő - kislányok a saját kisbabáikkal - rettenetesen "megviselt". Vagyis inkább elborzasztott. Hiszen ha utánagondol az ember... Rendben, valószínűleg a fennmaradásért akartak küzdeni, de uhh... Nagyon durva. Eléggé hidegrázósan reménytelen volt ez a történik a gyerekek nélkül is, hát még ha az ő helyzetükbe belegondol az ember.

Lukas tanulja a Rendelkezést továbbra is, közben egyre gyakrabban gondolkodik el azon, hogy mi végre ez az egész. Aztán megtudja, és más titkokat is meg tud. Na amúgy itt nagyon meglepődtem, hogy igazából ez az a történet, ahol a szerelem nem központi téma, és Hugh Howey sci-fi író létére mégis remekül írta le Lukas érzéseit. És tény érezted az előző és ebben a részben is, hogy igenis nagyon vonzódnak egymáshoz Juliette-tel még akkor is, ha nem ismerik egymást régóta. Sorsszerűnek hat, hogy ők egymásra találnak, hiszen sok mindennek kellett történnie ahhoz, hogy a nő elhagyja a mélylenti világot.

A végén nagyon összesűrűsödtek az események. Bernard rájön, kinek is a szövetségese Lukas , elfogják a Gépészet megmaradt embereit, Juliette Solot hátrahagyva útnak indul..... A vége. Amilyennek lennie kell.
Sok-sok alapvető kérdésre továbbra sincs válaszunk, bár már többet tudunk, mint az előző kötetekben.. Miért? Hogyan? Mikor? Remélem ezekre majd választ kapunk A Műszak köteteiben...


Nagyon imádtam ezt a sorozatot, a komor hangulatát, a reménytelenségét és kilátástalanságát. A szereplők élni akarását, kitartását fejlődését. HUGH HOWEY FOR PRESIDENT! Várom a többi siló történetét. 

Kedvenc rész: túlságosan spoileres lenne
Kedvenc szereplő: Solo
Legjobb külföldi borító: Bár ez nem  kifejezetten ezé a köteté, hanem a Wool Omnibus-é, de annyira tetszik, hogy képtelen voltam nem ezt választani. :-)

Pontszám: 4,5/5

És egy kis extra.
A könyv végében van egy Kérdezz-felelek. Na hát behaltam az utolsó kérdésen, eztmuszáj kiírnom: 
K: Mondja meg az igazat: ezeket a kérdéseket saját maga tette fel magának?
V: Igen. 


Na és még nem kedveltétek volna meg eléggé a fazont, itt egy kép arról, hogy hol is dolgozik a könyvein. És igen, az ott egy kutya. Azt hiszem nincs több kérdés. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése